Kumouksellinen onnellisuuden taito
Basam Books, 208 s., 2003, 2011, 2019
Kaipuu ja pelko
Me kaikki kaipaamme hyväksymistä ja yhteyttä toisiin. Tämä kaipuumme tuottaa myös pelkoa siitä, että emme ehkä ansaitse onnellisuutta tai että kukaan ei kuitenkaan rakasta meitä. Sharon Salzbergin mukaan juuri nämä kaksi: kaipuumme ja pelkomme voivat tuottaa sen energian, jolla löydämme ratkaisuja, jotka toimivat monenlaisissa elämäntilanteissamme.
Tuhansia vuosia koetellulla kokemuksella tiedämme, että onnellisuuden taitoja voi kehittää. Etenkin buddhalaiset munkit ovat kehittäneet ja testanneet näitä taitoja. Luontevimmin se tapahtuu kehittämällä auttavia asenteita, jolloin haitallisemmat mielentilat ja ajatukset sulavat luonnostaan pois.
Lempeyden tie, kumouksellinen onnellisuuden taito sisältää kertomuksia erilaisista haitallisista tilanteista ja niissä tapahtuneista käännekohdista. Sharon Salzberg valaisee buddhalaista psykologiaa sekä oman kokemuksensa että esimerkkien avulla. Usein ns. mahdottomassa tilanteessa yllättävä apu löytyy uudesta näkökulmasta. Silloin tilanne näyttäytyy kokonaan toisenlaisena, helpommin lähestyttävältä. Sharon kertoo vaikkapa kipujen kanssa olemisesta tai ison, pelottavan koiran kohtaamisesta tai kuinka kestää ärsyttävää ihmistä.
4 auttavaa, rajatonta ominaisuutta
On neljä keskeistä ominaisuutta, joita säännöllisesti harjoittamalla voimme toteuttaa kumouksellista onnellisuutta olipa elämäntilanteemme mikä tahansa. Nämä neljä rajatonta ovat
- Rakkaus
- Myötätunto
- Myötäelävä ilo
- Tasapuolisuus
Näillä kaikilla ominaisuuksilla on omanlaisia esteitä. Myötäelävällä ilolla on esimerkiksi esteenä arvostelunhalu, vertailu, syrjintä, vähättely ja kateus. Ne ovat kuin tervaa ja tekevät meistä onnettomia. Kutakin taipumustaan voi purkaa tekemällä täsmäharjoituksia, ajattelemalla asioita uusiksi.
Lisäksi “heti kun saamme kosketuksen kykyymme rakastaa ja olla onnellinen – hyvyyteemme – huone on valaistu. – Muutos alkaa kun herätämme arvot ja teorian eloon harjoittamalla niitä käytännössä.”
Aloita itsestäsi
Buddhalaisten havaintojen mukaan se, miten suhtaudumme meitä lähimpään ihmiseen, itseemme heijastuu myös suhtautumiseemme muihin ihmisiin. Siksi esim. Ystävällisyyden harjoittaminen (metta-harjoitus) aloitetaan aina itsestä. Siinä toivotetaan esim. terveyttä, levollisuutta, onnellisuutta itselle, rakkaalle ihmiselle, tuntemattomalle ja lopuksi myös sellaiselle, jonka kanssa emme aina tule juttuun. Näin kylvämme ystävällisyyden siemeniä, jotka sitten alkavat toteuttaa itseään, joskus aivan yllättäen.
Esteitä ja auttavia taitoja
Meillä on monenlaisia esteitä lempeyden tiellä kuten halu ja kiintymys, viha ja inho. Näille kaikille on olemassa vastaharjoitus. Emme siis taistele näitä vastaan vaan teemme jotain sellaista, jossa esteet sulavat luonnostaan. Suuntaamalla huomiomme hyödyttäviin harjoituksiin muokkaamme mieltämme ja annamme sydämellemme mahdollisuuden avautua. Silloin voimme kokea, että ajelehtimisen tai olosuhteiden armoilla olemisen sijaan ohjaamme eheästi ja iloisesti elämäämme. Olemme lämpimästi yhteydessä itseemme ja elämämme ihmisiin. Olemme turvassa omassa itsessämme.
Sharon Salzberg aloitti neljän rajattoman ominaisuuden harjoittamisen Burmassa v. 1985. Hän jatkoi sillä tiellä opettaen näitä harjoitteita sekä omassa meditaatiokeskuksessaan että maailmanlaajuisesti mm. yhdessä Jack Kornfieldin kanssa
Suosittelen kirjaa ja sen harjoituksia lämpimästi kaikille meille, jotka toisinaan epäilemme omaa, luonnollista hyvyyttämme.
Rakkaudella
Erja
PS
Harjoittelemme mm. näitä kirjassa esiintyviä meditaatioita Mindfulness & Heartfulness tukiryhmässämme Helsingissä sekä kesän retriitissä 19.-21.8.2022 Kreivilän kurssikeskuksessa, Forssan lähellä.