Rakentava vuorovaikutus – 4 askelta

  • Tuntuuko siltä, että et osaa pukea sanoiksi sitä mitä tarvitset?
  • Että et tule kuulluksi?
  • Tai että sinut ymmärretään jatkuvasti väärin?
  • Kaipaatko sitä, että pyyntöösi vastattaisiin hymyillen kyllä?
  • Tarvitsetko työkaluja haasteellisiin tilanteisiin?

Tule silloin lauantaina 19.11.2022 klo 10.00-17.00 Kruununhaassa, Helsingissä pidettävään Rakentava vuorovaikutus – 4 askelta –koulutukseen. 

Saat kommunikaatioosi toimivia työkaluja sekä selkeän järjestyksen miten edetä asioissa.

Koulutuksessa käymme jokaisen askeleen läpi. Saat avuksesi sanastoa ja harjoittelemme. Tulet kuulluksi hankaluuksissasi ja oivallat miten voisit edetä pattitilanteissa. Alat ymmärtää sekä itseäsi että toista. Tämän jälkeen eteneminen 4 askeleella onkin yllättävän yksinkertaista.

Rakentava vuorovaikutus –  4 askelta -menetelmä sopii kaikkeen kommunikaatiotilanteisiin, sillä se auttaa pureutumaan siihen mistä on loppujen lopuksi kyse. Kun saamme sen selville yhteinen ratkaisu on jopa helppo löytää.

HARJOITTELEMME TUNNESANOSTOJEN JA TARVEKARTTOJEN AVULLA

Teorian omaksuu nopeasti, mutta sen soveltaminen vaatii harjoittelua. Etenemme siksi harjoitellen jokaista askelta. Saat käyttöösi sekä tunnesanastoa että tarvekarttaa, selkeitä ohjeita kuinka harjoittaa sellaista kuuntelua, joka tuntuu toisesta hyvältä  ja antaa sinulle syvempää tietoa tilanteesta. Lopuksi opettelemme muodostamaan sellaisen pyynnön, johon toisen on helppo vastata KYLLÄ.

YMMÄRRÄT ITSEÄSI

Omienkin tarpeidensa tunnistaminen on prosessi. Se on avain avain hyvään kommunikaatioon, sillä vasta kun tiedät mikä sinua auttaisia osaat sen myös ilmaista. Rakentava vuorovaikutus – 4 askelta –menetelmä sopii myös itsensä kanssa keskusteluun.

Se, että joku kuuntelee sinua empaattisesti auttaa suuresti prosessissa. Siksi koulutuksessa panostamme myös siihen, että jokainen tulee kuulluksi ja oppii myös tätä molempia  osapuolia auttavaa kuuntelemista.

Tämä koulutus sopii sekä miehille että naisille. Miehet erityisesti ovat kiittäneet saavansa tarvitsemiaan työkaluja ja pääsevänsä aidosti eteenpäin. Sopii myös pariskunnille vaikka ryhmätyöt tehdäänkin uusien opiskelukaverien kanssa.

AIKA

Lauantaina 19.11.2022 klo 10.00-17.00.

Lounastauolla voit syödä omia eväitäsi tai käydä ulkona syömässä.

PAIKKA

Kruununhaka, Vironkatu 7 C 2, 00170 Helsinki.

HINTA

95 € sis. alv 24 %.

YHDESSÄ kaverin kanssa hinta on 85 €/osallistuja, yhteensä 170 €. Ilmoittaudu erja.lahdenpera@helsinkimindfulness.fi

ILMOITTAUTUMINEN JA MAKSAMINEN

Saat laskun sähköpostilla. Koulutus maksetaan viimeistään 15.11.2022.

OHJAAJA

Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja® Erja Lahdenperä

KYSYTTÄVÄÄ?

Lähetä viestiä erja.lahdenpera@helsinkimindfulness.fi

KIRJA

Menetelmään voi perehtyä lukemalla kirjan: Marshall Rosenberg, Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus. Koska harjoitus on tässäkin taidossa se kaikkein tärkein, tule koulutukseen.

SAATU PALAUTE

”Turvallinen tunnelma ja luottavainen ilmapiiri. Hyvin orgnaisoitu ja järjestely toimi.”
”Tiivis teoriaosuus ja reilu harjoittelu. Salliva ja avoin ilmapiiri.”
”Sopiva määrä informaatiota. Hyvä ilmapiiri.”
”Parasta oli käytännönläheisyys ja sopiva tietomäärä.”
”Opettavat käytännön harjoitukset ja omat caset. Tunne- ja tarvelistat harjoitusten tukena.”

6.12.2019, 5.9.2020 ja 14.11.2020 pidettyjen koulutusten yleisarvosana oli yli 9 asteikolla 1-10.

Lisätietoja

RAKENTAVA VUOROVAIKUTUS – 4 ASKELTA ON PROSESSI

Prosessi itsessään on jo eheyttävä. Siinä kokee tulevansa kuulluksi ja nähdyksi siitä huolimatta, että ihan aina syvästi inhimillinen, arvokas perustarpeemme ei voi tulla täytetyksi.

Jokainen askel vaatii harjoittelua ja prosessi muistuttaa salapoliisityötä, kärsivällisyyttä ja läsnäoloa. Jos ratkaisuihin pyritään liian aikaisin niin lopputuloksena on usein turhautumista puolin ja toisin. Kun pohjatyön tekee kunnolla toimiva ratkaisu löytyy. Toisinaan jos, esim. jotakin on tapahtunut menneisyydessä eikä asiaa enää voi muuttaa auttaa se että tulee kuulluksi. Yhteys ja keskinäinen luottamus vahvistuvat vaikka asialle ei enää voikaan mitään.  Esimerkiksi kohtaamalla tyytymättömyyttä tällä tavoin voit saada valittavasta asiakkaasta uskollisen asiakkaan.

Menetelmä tunnetaan kansainvälisesti nimellä Nonviolent Communication. Sen loi psykogian tri Marshall Rosenberg. Suomessa se tunnetaan nimellä Rakentava vuorovaikutus

HAVAINTO – TUNNE – TARVE – PYYNTÖ

1. Havainnot vaihtuvat mielessämme hyvin nopeasti tulkinnoiksi, jotka useimmiten eivät pidä paikkaansa.

2. Tunteiden tunnistaminen vaatii useimmiten tarkennusta, jotta ymmärtäisimme mistä todella on kyse. Tunnesanasto auttaa.

3. Tunteiden tunnistaminen auttaa meitä löytämään sen perusinhimillisen tarpeen, joka on jäänyt täyttymättä, jos on kyse epämiellyttävästä tunteesta. Jos taas tunne on myönteinen jokin tärkeä tarve on tullut tyydytetyksi.

4. Vasta kun tunnistamme edelliset, kykenemme miettimään mikä auttaisi. Silloin, ja vasta silloin meillä on edellytykset muodostaa sellaista pyyntöä itselle ja toiselle, johon itse ja toinen voi sanoa kyllä. ”Hienoa, että kerroit. Tottakai minä tuon voin tehdä, nyt kun ymmärrän mitä se sinulle merkitsee.”

HARJOITTELEMME

Teorian omaksuu nopeasti, mutta sen soveltaminen vaatii harjoittelua. Etenemme harjoitellen askel askeleelta. Saat käyttöösi tunnesanastoa ja tarvekarttaa.

Oman aidon tarpeensa tunnistaminen on avain hyvään kommunikaatioon. Siihen ei voi hypätä suoraan ja sen tunnistaminen helpottuu kun joku kuuntelee empaattisesti. Opettelemme myös empaattista, läsnäolevaa kuuntelua.

Pyynnön muodostamisessa on usein kaksi osaa: pyyntö itselle ja pyyntö toiselle.

Parityöskentelyssä toinen voi auttaa muodostamaan sellasen pyynnön, joka ei tunnu vaatimukselta, jonka ymmärtää ja joka on toteutettavissa. Silloin on ilo toteuttaa se asia, joka tekee toisen onnelliseksi. Tämä menetelmä toimii myös itselle osoitetussa pyynnössä.

Ilmoittaudu lauantaina 19.11.2022 klo 10.00-17.00  pidettävään koulutukseen sähköpostilla.

 

Rakentava vuorovaikutus

Nonviolent Communication, Compassionate Communication

Me kaikki olemme erilaisia ja meillä kaikilla on omat ainutlaatuiset tunteemme ja tarpeemme.

Tässä koulutuksessa opimme ymmärtämään vuorovaikutuksen yhteyttä luovaa prosessia, sen 4 askelta. Tämä prosessi voi olla hyvinkin nopea ja toimii myös akuuteissa tilanteissa.

Psykologi Marshall Rosenbergin kehittämässä Rakentava vuorovaikutus -menetelmän (Nonviolent Communication, Compassionate Communication) 4 askelta ovat:

1. HAVAINTO, joka on eri kuin tulkinta.
2. TUNNE, joka ei ole sama kuin tunteesta noussut ajatus.
3. Tunteen takana oleva perusinhimillinen TARVE, joka ei ole sama kuin keino tyydyttää tämä tarve.
4. PYYNTÖ tai toimintaehdotus, joka ei ole sama kuin vaatimus.

Tätä menetelmää on käytetty hyvin haastavissa tilanteissa kuten poliittisissa neuvotteluissa ja jengisodissa. Menetelmää käytetään sovitteluissa ja laajasti jokapäiväisessä elämässä, myös akuuteissa tilanteissa. Menetelmän erityisyys on se, että se tavoittaa perusinhimilliset tarpeemme, ne joista kaikki tärkeät tunteemme nousevat. Siksi se soveltuu myös omaan, sisäiseen keskusteluun.

Kyky kuunnella toista ja tulla itse kuulluksi

On avartavaa ja helpottavaa ymmärtää toisen todellisia tarpeita sekä tulla itse huomioiduksi omissa tarpeissaan. Luottamus ja usko yhdessä toimimiseen lujittuu kun huomaamme osaavamme kuunnella toista sekä sanottaa asioita niin, että tulemme itse kuulluksi ja ymmärretyksi. Lukuisten tutkimusten mukaan ihminen on onnellisimmillaan kun hän voi ilahduttaa toista.

Opit yhteyttä rakentavan vuorovaikutuksen perusteet

Koulutuksessa opit ymmärtämään prosessin kulun, tutustut tunteisiin ja tarpeisiin ja ymmärrät millainen ehdotus voisi olla sellainen, että siihen toinen voisi vastata mielellään KYLLÄ.  Saat käyttöösi tunnesanastoa ja meille kaikille ihmisille yhteisten tarpeiden kokonaisuuden.

Tämän jälkeen osaat soveltaa menetelmää itsesi kuuntelemiseen ja tunteidesi ja tarpeidesi sanottamiseen. Ymmärrät myös millaista kuuntelemista, kuulluksi tulemista toinen kaipaa.