Haasteiden avulla vahvempaan kumppanuuteen

haasteiden-avulla-vahvempaan-kumppanuuteen-erja-lahdenpera-helsinki-mindfulness-blogi

5 esimerkkiä, joista voit oppia kuinka parantaa vuorovaikutusta silloin kun kommunikaatio jumittaa.  Se on itse asiassa helppoa, kun oivallat miten toimia.

Haastavat  vuorovaikutustilanteet

Haastavat tilanteet voivat muuttua kokonaan kun saat kuulla mitä toinen tunsi ja mitä tarpeita hän täytti toimiessaan juuri niin kuin toimi.

Soveltamalla Rakentan vuorovaikutuksen 4 askeleen menetelmää saat toiselta tietoa, jota sinulla ei ennen ollut. Ymmärrät myös itseäsi ja toista paremmin ja löydätte yhdessä ratkaisuja, jota tuottavat molemmille iloa, rakennatte aitoa kumppanuutta.

 1. Väärinymmärryksiä siitä mitä tulikaan sovituksi?
 2. Saat palautetta, joka yllättäen lamaannuttaa sinut?
 3. Sinua kehutaan ja huomaat, että et kykene vastaaanottamaan sitä vaan kiemurtelet vaivaantuneena.
 4. Pitkä hiljaisuus kommunikaatiossa ja tulkitset sen pahimman skenaarion mukaan: ei välitä, ei tykkää, ei arvosta?
 5. Vaikeuksia vastata EI siten, että ystävälliset välit kuitenkin säilyisivät

Mitä tulikaan sovituksi

Silloin kun edetään vauhdilla tai vain yksi on äänessä, on mahdollista, että se mitä mielestäsi sovittiin ei pidäkään paikkaansa. Siksi tarkistaminen miten kukin ymmärtää sopimuksen tarkoittavan omalla kohdallaan voi olla viisas teko. Kun kukin kertaa mikä hänen osuutensa on,  niin viimeistään silloin huomataan yhdessä, oliko se yhteisen ymmärryksen mukaista vai ei. Silloin on vielä mahdollisuus sopia tarkemmin, jotta kaikilla on sama käsitys mitä pitikään tehdä.

Lamauttava palaute

Meillä kaikilla on joitain palautteen muotoja joita emme todellakaan halua saada.  Se voi olla vaikka:

 1. Tästä ei kyllä ollut mitään apua. – Onko nyt kaikki pilalla?
 2. Olisin odottanut sinulta parempaa. – Tuotinko pettymyksen?
 3. Emme tarvitse sinua tässä asiassa. – Enkö olekaan tarpeellinen? Eikö minusta pidetä?

Niiden vastaanottamista voi harjoitella rakentavan vuorovaikutuksen menetelmän mukaisesti arvaillen ääneen toisen tunteita (suru, pettymys, optimistinen) ja täyttymättömiä tarpeita (todellisuuksien kohtaaminen, oppiminen, vapaus) niiden takana.  Yllättäen voi löytää

 1. Loistavan muutosehdotuksen. – Ja palautteen antaja kokeekin tulleensa todella kuulluksi ja kehuu sinua selkäsi takana.
 2. Todella myönteisen kuvan itsestä, jota tällä kertaa et kyennyt täyttämään koska oli huolehdittava myös hitaammista ja perusasioita kaipaavista.  – Ja sitä palautteen antaja ei ollut huomioinut.
 3. Ryhmä onkin jo niin omatoiminen, että läsnöoloasi ei tarvita. – Ryhmä halusi antaa sinulle hyvin ansaitsemaasi vapaata.

Saat kehuja ja vain kiemurtelet vastaukseksi

Toisinaan saat hienoa kehumisia, kuten

 1. Tämähän loistava juttu
 2. Hieno idea
 3. Sun kanssa on tosi mukavaa
 4. Rakastan sinua

Voit oppia vastaanottamaan kehuja ymmärtämällä mitä tunteita toisessa heräsi ja mitkä hän tarpeensa ovat tulleet tyydytetyiksi. Huomaat että toisessa on herännyt vaikka näitä tunteita ja perustarpeiden täyttymystä.

 1. Innostuminen – yhteistyö
 2. Iloinen – hauskanpito
 3. Rentoutunut – välittäminen
 4. Arvostava – luottamus

Pitkä hiljaisuus kommunikaatiossa

Ja tulkitset sen pahimman mukaan.

 1. Ei välitä
 2. Ei tykkää
 3. Ei arvosta

Otat kuitenkin yhteyttä tai vain asian puheeksi. Huomaat, että toinen onkin keskellä jotain omaa haastettaan.

 • Ankara työrupeama
 • Terveydellisiä ongelmia
 • Täydellinen väärinkäsitys

Kun kohtaatkin toisen todellisuutta ilmaisemalla samalla mitä sinussa heräsi kuultuasi sen mitä kuulit rakennat entistä vahvempaa kumppanuutta. Se voi olla

 • Myötätuntoa
 • Helpotusta kun voit antaa todellisuutta vastaavaa tietoa asioiden laidasta
 • Yllättyneisyyttä

Kun vielä kerrot omista tarpeistasi pitää yllä hyvää yhteyttä sekä peloistasi hiljaisuuden johdosta ja helpotusta siitä, että asiat eivät olleet lainkaan niin kuin olit kuvitellut niin mitä luulet? Tuntuisiko se teistä molemmista hyvältä?

Voinko sanoa ei ja säilyttää lämpimän yhteyden?

Voit sanoa. Silloin kun ensin antaa myötätuntoa toisen tarpeille saada ehdotuksensa vietyä läpi siten hän kuin oli sen ajatellut. Sen jälkeen ota yhteyttä omiin tunteisiisi kuten:

 • Minua ilahduttaa tuo ehdotus ja se kuulostaa houkuttelevalta.
 • Tilanteeni on sellainen, että jotta voisin tehdä kaikki muut lupaamani asiat minun on nyt valitettavasti sanottava ei.
 • Haluatko, että jaan pyyntöäsi eteenpäin?

Rakentava vuorovaikutus – Haluan oppia lisää

Tätä kaikkea voi opiskella itsekseen lukemalla Marshall Rosenbergin kirjan: Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus, Basam Books.

Ja sitten, jos sinulle käy niin kuin minulle, että koet tällaisen tavan kommunikoida äärimmäisen arvokkaaksi, mutta samalla tajuat, että harjoittelmatta se ei onnistu, ilmoittaudut 27.4. klo 10-16 pidettävään Rakentava vuorovaikutus –koulutukseen.

Osallistut koulutukseen ja/tai opiskelet kirjasta sekä tulet harjoittelmaan lisää harjoitusiltaan ke 8.5.2019.

Ehkä saat jonkun ystäväsikin innostumaan ja samalla varmistatte, että kummallakin on ainakin yksi empatiakaveri, johon voi ottaa yhteyttä silloin kun tuntuu, että jokin juttu menee yli ymmärryksen tai sietorajan. Empatiakaveri osaa koulutuksen jälkeen vastaanottaa tunteesi juuri sellaisina kuin ne ilmenevät, ehkä arvailla tarkemmin ja sitten voittekin edetä niiden tarpeiden äärelle, jotka jäivät tyydyttymättä.

Kun  tarpeet selviävät selviää yleensä myös se mikä auttaisi. Ja varsin usein se mikä auttaa on paljon pienempää ja mahdollisempaa kuin mitä tunnevyöryssä kuvittelemme.

Parempaa vuorovaikutusta töihin

Voit tilata osaksi virkistyspäiväänne Rakentavan vuorovaikutuksen koulutuksen.  Harjoittelemme useammalla tavalla. Ihmiset ovat kokeneet koulutuksen mielenkiintoisena ja auttavana.

Työkaluna Rakentavan vuorovaikutuksen 4 askelta

Marshall Rosenbergin kehittämä Rakentavan vuorovaikutuksen 4 askeleen prosessi toimii silloin kun jompikumpi tai molemmat osapuolet haluavat ymmärtää toista ja rakentaa aitoa kumppanuutta.

Menetelmän käyttö selkeyttää ajattelua ja toimintaa. Sitä käyttäessään kokee tulevansa kohdatuksi ja arvostetuksi omana itsenään ja oppii myös antamaan samaa kokemusta toiselle. Silloin löydämme levollisen tavan edetä niin, että kummankin arvokkaat ja oikeutetut perusinhimilliset tarpeet tulevat kohdatuiksi.

Jotta me kaikki voisimme paremmin. Yhdessä.

Erja Lahdenperä

Rakentavan vuorovaikutuksen kouluttaja®

Mindfulness ohjaaja CFM®

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *