Totta vai tarua

Erja-Lahdenpera-Helsinki-Mindfulness-blogi-totta-vai-tarua

Meihin vaikuttivat monet ihmiset ja kokemukset. Ne ehkä kertoivat meille keille olemme arvokkaita, rakkaita, keille hyödyllisiä ja ketkä kääntyivät pois kun lähestyimme. 

Kielteiset kokemukset, etenkin silloin kuin ne liittyivät syviin tarpeisiimme, kuten turvaan ja hyväksyntään saattoivat synnyttää vahvoja jälkiä, sellaisia, joita kutsumme traumoiksi. 

Tiedostettuina saatamme tietää olevamme haavoittuneita ja saatamme tunnistaa milloin vanha trauma aktivoituu. Yleensä se tapahtuu silloin kun nykyinen tilanne muistuttaa jossain määrin alkuperäistä tilannetta. Koemme esim. ylivoimaa, pelkäämme tulevamme hylätyiksi tai emme uskalla luottaa, että tilanne säilyy jossain määrin vakaana jostain hankaluudesta huolimatta.  

Kun haava on tiedostamaton se aktivoituu yllättäen. Silloin meissä tapahtuu kehollinen reaktio ja saatamme huomata hyökkäävämme tai pyrkivämme pois paikalta hinnalla millä hyvänsä tai huomaamme jähmettyvämme niille sijoille saamatta sanaakaan ulos. 

Menneisyyden taakka 

Haavat, traumat ovat menneisyys meissä. Ne värittävät minä- ja maailmankuvaamme. Ne kertovat meille millaista kohtelua voimme odottaa tai kuinka paljon muihin ja elämään yleensäkään kannattaa luottaa.  

Siivet 

Meissä on myös niitä asioita, jotka saavat meidät loistamaan. Ne ovat niitä, joiden kohdalla hengitämme syvemmin, alamme hymyillä ja tunnemme olevamme vahvasti elossa.  

Positiivinen psykologia on havainnut, että parhaat ominaisuutemme ovat ns. Ominaisvahvuuksia, sellaisia ominaisuuksia, joiden käytöstä nautimme, energisoidumme ja joita harjoitamme mielellämme myös silloin kun on haastetta.  

Omien havaintojeni mukaan ne liittyvät arvoihimme, siihen mitä pidämme elämässä tärkeänä. Rehellisyys saattaa olla jollekin kaikkein korkein arvo, toiselle hienotuneinen kunnioitus. Toiset pitävät sopeutumista tärkeimpänä, toisille sitkeä periksiantamattomuus on arvo sinänsä.  

Osa näistä hyveistä on sellaisia, joita tunnistamme, osa sellaisia, että vain saamastamme palautteesta ne tulevat näkyviksi. Usein se, mikä meille on täysin luontevaa on niin itsestään selvää, että sitä ei osaa pitää edes erinomaisena tai hyödyllisenä ominaisuutena. Kirjanpitäjälle tarkkuus saattaa olla niin luontevaa, että hän ei enää huomaa omaavansa sitä. Tiimin jäsen ei ehkä tiedä omaavansa kykyä katsoa laajasti, hänelle systeemiajattelu on täysin luonteva tapa hahmottaa kokonaisuuksia.  

Valo Menneisyyden ja tulevaisuuden välillä 

Menneisyys, sen aiheuttamat haavat ovat myös kehittäneet meissä joitain ominaisuuksia, joita voimme ehkä pitää vahvuuksinamme. Toisinaan haava on vielä niin syvä, että tietyissä tilanteissa se aktivoituu ja estää meitä etenemästä haluamaamme suuntaan.  

Silloin voi olla viisasta ottaa esteet käsittelyyn ja vähitellen vapauttaa itsensä niistä. Se tarina, jota haavamme meille kertovat, ei ehkä pidä lainkaan paikkaansa. Se, joka uskoi olevansa heikko ja avuton, saattaa huomata olevansakin erinomaisen sitkeä ja neuvokas. Se, joka koki kaiken kaatuvan hänen harteilleen saattaa huomata, että ympärillä olevat tekevät mielellään oman osuutensa kunhan heille jättää tilaa. 

Nykyhetki on se valo, joka loistaa menneisyytemme ja tulevaisuutemme välillä.

Millaista tarinaa sinä kerrot itsellesi?  

Voisiko se olla jotenkin toisinkin? Millä tavalla? 

Jos löydät jonkin toisenlaisen, paremman vaihtoehdon kokeile vaikka leikisti uskovasi siihen. Saatat huomata, että toimintatapasi muuttuu. Ja toimintavan muuttuessa saattaa lopputuloskin yllättää myönteisesti. 

Rakkaudella  

Erja 

Seuraavassa blogissa käyn läpi joitain menetelmiä kuinka lähestyä pelkojaan, haavojaan. 

Kolmannessa tämän sarjan blogissa kuinka lähestyä huikeimpia ominaisuuksiaan.  Mielenkiintoista on, että psykoterapeutti ja kirjailija Robert A. Johnson sanoo, että meitä saattavat vahvuutemme pelottaa enemmän kuin heikkoutemme.  

Yksi ajatus artikkelista “Totta vai tarua”

  1. 24.2.2022
    Nyt on tärkeää hengitellä, jotta aivot toimisivat mahdollisimman kirkkaasti. Hätääntyminen ei auta, sen tunnistaminen mikä tukee elämäämme ja toimintakykyämme auttaa.
    Olkaamme varovaisia trollausten tai valeuutisia seuraavien kirjoitusten suhteen.
    Vahvistakaamme sitä mikä auttaa meitä yksilöinä ja yhteisöinä. Lämmin yhteys toisiin ja itseen voi olla nyt aidosti parantava teko. ❤
    Erja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *