5 lahjaa

Erja-Lahdenpera-Helsinki-Mindfulness-blogi-5-lahjaa

Me kaikki voimme antaa itsellemme ja toisillemme niitä asioita, jotka saavat meidät voimaan hyvin, asioita, joiden ansiosta koemme olevamme rakastettuja, arvostettuja, huolenpidon arvoisia ja vapaita olemaan juuri niin upeita ja ainutlaatuisia olentoja kuin me kaikki olemme.

Huomion arvoista on, että emme pysty oikein antamaan näitä lahjoja muille ellemme ensin kykene suomaan niitä itsellemme. Ottaessamme niitä vastaan koemme aidosti olevamme niiden arvoisia ja silloin niistä tulee meidän omiamme. Silloin meillä on mistä ammentaa ja voimme jakaa niitä myös muille.  

Mitkä ovat nämä 5 läsnäolon lahjaa, joita ensin on tärkeää tarjota itselleen?

Huomio

Läsnäolon lahja saa meidät huomaamaan sen mitä meissä tapahtuu. Se saa meidät huomaamaan mitä kuuluu kehollemme, mitä kaipaamme ja millainen on esimerkiksi sopiva rytmi ja energia tekemiselle.

Huomio valaisee myös ajatuksiamme ja uskomuksiamme, tekee ne näkyviksi. Silloin pääsemme valitsemaan käyttökelpoisimmat ja voimme ohittaa ne, joihin emme enää usko.

Huomio valaisee myös keskeisiä arvojamme, asioita, jotka ovat meille luovuttamattomia. Ne toimivat tienviittoina kaikissa valintatilanteissa.

Hyväksyntä

Kun huomio on löytänyt sen aidon todellisuuden, jossa elämme, voimme ottaa todellisuuden juuri sellaisena kuin se on, säätä myöten. Emme torju tosiasioita emmekä yritä muokata sellaista, joka ei ole muokattavissa. Todellisuus kun ei muutu mielipiteistämme tai ei-pitämisistämme. Energiaa säästyy ja saatamme huomata kaikki ne mahdollisuudet, jotka tähän hetkeen kätkeytyvät. Voimme suunnata energiamme niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa.  

Arvostus

Arvostamalla itseämme ja tilanteitamme me näemme niihin kätkeytyvän ainutlaatuisuuden. Silloin me voimme kukoistaa siten kuin se tässä ainutlaatuisessa hetkessä on mahdollista. Arvostus avaa myös uusia ovia ja suuntia, joita emme ehkä tienneet olevankaan.

Hellyys

Kukaan meistä ei jaksa loputtomiin. Me kaikki kaipaamme myös huolenpitoa ja syliin ottamista olimmepa kuinka mahtavia tai vanhoja tahansa. Voisimmeko olla ystävällisiä itsellemme ja tarjota sitä mitä vailla olemme, oli se sitten kupillinen lämmintä tai vaikkapa hetki raikasta ilmaa ja iloa, vaihtelua, puiden tai ystävällisten ihmisten seuraa?

Vapaus

Me olemme kaikki ainutlaatuisia. Psykologi Martin Seligman, amerikkalainen positiivisen psykologian tutkimusjohtaja on tutkimusryhmänsä kanssa löytänyt erilaisia ominaisuuksia, joita pidetään hyveinä kaikissa kulttuureissa. Martin Seligman kertoo tutkimustuloksiin pohjautuen, että hyödyntämällä näitä erityisvahvuuksiamme olemme sekä onnellisimmillamme että tarjoamme yhteisöllemme jotain sellaista, jota muut eivät ehkä yhtä helposti kykene tuottamaan.

Siksi ainutlaatuisuutemme on myös lahja muille. Tuodessamme omaan verkostoomme oman erityislaatumme voimme luoda toisiamme täydentävän kokonaisuuden. Silloin kenenkään meistä ei tarvitse olla täydellisiä itseksemme ja silti voimme olla osa lähes täydellistä kokonaisuutta.

helppoa antaa itsellesi nämä 5 lahjaa?

Onnittelut. Ehkä huomaat, miten hyvältä niiden tarjoaminen tuntuu sekä tunnistat myös sen olotilan, jolloin saanut niitä. Silloin ymmärrät kuinka tärkeitä lahjoja ne ovat ja osaat jakaa niitä ainakin rakkaimmillesi.

Haasteita antamisessa ja vastaanottamisessa?

Onko sinulla haasteita lahjojen antamisessa? Et ehkä koe, että olet niiden arvoinen? Silloin voit työstää tätä nimenomaista vaikeutta esim. meditoimalla, tutkimalla sitä tarkemmin. Antamalla tälle haasteelle huomiota, hyväksyntää, arvostusta, hellyyttä ja vapautta olla juuri sellainen kuin se on, se rohkenee tulla näkyväksi. Pääset tutustumaan siihen, ymmärtämään sitä. Silloin se saa riittävästi turvallisuutta ottaakseen rohkeampia askelia uusiin suuntiin.

Samalla kehität myötätuntoa meissä kaikissa olevaa haavoittuvuutta kohtaan. Mitä vahvemman turvan osaamme antaa omille huomion, hyväksynnän, arvostuksen, hellyyden ja vapauden tarpeillemme, sen paremmin osaamme kohdata myös muiden inhimillisyyttä. Oma eheytymisemme tukee myös muiden eheytymistä ja onnellisuutta.

Erja Lahdenperä

Lähteitä

Richo, David, Kuinka olla aikuinen ihmissuhteissa, Viisas Elämä v. 2002

Seligman, Martin, Aito onnellisuus, Art House v. 2008

Lahdenperä, Erja, Ominaisvahvuudet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *