Aloittelijan mieli

Aloittelijan mieli, Helsinki Mindfulness, Erja LahdenperäMindfulnessin peruspilari 2 – Aloittelijan mieli

Ärsykkeiden ja erisuuntaisten vaatimusten ristipaineessa stressaannumme helposti. Aivokapasiteettimme pienenee, siirrymme operoimaan vanhemmilla aivojemme osilla, turvaudumme koettuun ja turvalliseen.  Saatamme palata vanhoihin, jo kerran hylkäämiimme käytäntöihin.

 

Asiantuntijan mieli

Stressaantuneina meillä on vahvoja mielikuvia siitä, kuinka asioiden tulisi olla. Ja kun todellisuus ei vastaa mielikuvaamme ahdistumme ja yritämme, ponnistelemme entistä enemmän. Ehkä mielemme ei uskalla päästää irti asioista edes siksi ajaksi, että voisimme keskittyä johonkin. Se ei luota, että mikään hoituisi itsekseen, omassa rytmissään. Pahimmillaan tekemisen, havainnoimisen  ja toteuttamisen sijaan mielemme juoksee hätääntyneenä ihanteen ja todellisuuden välissä kokien vain vallitsevassa tilanteessa suurta tyytymättömyyttä. Tyytymättömyys, todellisuuden ja ihanteen välinen ero, syö energiaamme ja saattaa vähitellen lamaannuttaa meidät kokonaan.

Usein mielemme on lukinnut käsityksensä, arvionsa ja katselee kaikkea tietyn väristen silmälasien läpi. Olemme silloin asiantuntijoita. Saatamme huomata, että käyttäydymme kuin tietäisimme kaiken – ainakin paremmin kuin hallitus, esimiehemme, puolisomme tai vaikkapa tämänkertainen bussinkuljettajamme. Ongelmaksi jää, että maailma ei, kumma kyllä, huomaa kuunnella ja toteuttaa näkemyksiämme. Ja tyytymättömyytemme vain kasvaa.

 

Aloittelijan mieli

Mielemme koettaa auttaa meitä ja siksi se koettaa vakauttaa ja yhtenäistää maailmankuvaamme luomalla käsityksiä siitä, millä tavalla asiat ovat. Lukitut käsityksemme eivät kuitenkaan vastaa todellisuutta, etenkin kun muutos näyttää olevan ainoa asia, joka on pysyvää.

Harjoittaessamme aloittelijan mieltä havainnoimme asioita kuin ensimmäistä kertaa. Tuiki tavallinen harjoituksemme, vaikkapa mielen suuntaaminen kehoon ja hengitykseen, on aloittelijan mielelle hetki hetkeltä uusi ja tuore kun se asiantuntijalle on vanha ja tylsä. Aloittelijoina saatamme myös huomata, että aivan arkisissa asioissa on puolia, joita emme ole havainneet koskaan aikaisemmin. Voihan jopa olla, että niitä ei edes ollut siinä aiemmin.  Ehkä tämä näkymä, tuoksu, tuntuma ilmenee vain nyt, tällä lumoavalla, ohikiitävällä hetkellä.

Etenkin kaikki ne asiat, jotka ovat muuttuneet täysin automaattisiksi, ovat herkullisia avattaviksi huomioivalle tietoisuudelle. Aivan arkinen käveleminen, hampaiden peseminen, syöminen, vaatteiden pukeminen päälle saattavat avautua mielenkiintoisiksi aistimusten ja rytmin sinfonioiksi. Kun automaattisina toimintoina ne olivat tylsiä rutiineja niin aloittelijan mielelle täsmälleen samaiset toiminnot ovat mielenkiintoisia, voimakkaita elossa olemisen hetkiä.

Aloittelijan mielen harjoittaminen avaa meille uusia havaintoja ja uusia mahdollisuuksia. Sen harjoittaminen laajentaa aivokapasiteettiamme antaen käyttöömme myös aivojemme uudempia, parempaan harkintaan ja havainnointiin kykeneviä aivojen osia. Siten aloittelijan mieli voi tuottaa kokonaan uudenlaisia, radikaaleja ratkaisuja. Maailman ja elämämme muuttuessa nopeasti syntyy ennen kokemattomia tilanteita joissa vanhat, lukitut vastaukset eivät toimi. Silloin meillä on todellista käyttöä aloittelijan mielelle, kyvyllemme tehdä tuoreita havaintoja ja löytää uusia ratkaisuja hyödyntäen niitä resursseihin, joita meillä on. Siksi läsnäolo, Executive Network -tilan aktivoiminen aivoissa harjoittamalla aloittelijan mieltä saattaa olla meille sekä yksilöllisesti että kollektiivisesti hyvin merkityksellistä, jopa käänteentekevää.

 

Kaikkein tärkeintä on kaksinaisuuden välttäminen.

Alkuperäiseen mieleemme sisältyy kaikki: se on aina täyteläinen ja itsessään riittävä.

Älä siis kadota omavaraista mielentilaasi. Tämä ei tarkoita suljettua mieltä, vaan tyhjää ja valmista mieltä.

Jos mielesi on tyhjä, se on aina valmis kaikkeen, kaikelle avoin.

Aloittelijan mielessä on paljon mahdollisuuksia, asiantuntijan mielessä vain vähän.

 

Zen-mestari Shunryu Suzuki, Zen-mieli, aloittelijan mieli, Unio Mystica

 

Meissä ja elämässämme on niin paljon enemmän potentiaalia kuin saatamme kuvitella. Siksi aloittelijan mieli.

 

Erja Lahdenperä

Mindfulness-ohjaaja CFM®

Helsinki Mindfulness, Lähteen MINDFULNESS-keskus