Rakentava vuorovaikutus

Rakentava vuorovaikutus on aitoa kumppanuutta luova prosessi.

Prosessin osaaminen auttaa meitä ymmärtämään sekä itseämme että toista,  löytämään aidosti toimivia ratkaisuja, jossa kummankin tarpeet huomioidaan.

Kun osaamme ilmaista tunteitamme ja tarpeitamme siten, että ne on helppo ottaa vastaan on todennäköistä että nämä perusinhimilliset tarpeemme tulevat tyydytetyiksi. Tutkimusten mukaan toinen ilahtuu huomatessaan millä, hänestä ehkä melko pienelläkin tavalla, hän voi auttaa meitä voimaan paremmin.

AIKA  La 10.11.2018 klo 9.30-15.00. Pidämme lounastauon. Voit syödä omia eväitäsi tai nauttia Lähteen kahvilan antimista.

Koulutus toteutetaan mikäli on riittävästi osallistujia. Tilanne vahvistetaan kahta viikkoa ennen.

PAIKKA Lapinlahden Lähde, vasen siipi, VALO-tila, 2. krs.

HINTA 85 € sis. alv 24%

OHJAAJA Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja® Erja Lahdenperä

ILMOITTAUDU erja.lahdenpera@helsinkimindfulness.fi

 

Rakentava vuorovaikutus

Nonviolent Communication, Compassionate Communication

Me kaikki olemme erilaisia ja meillä kaikilla on omat ainutlaatuiset tunteemme ja tarpeemme.

Tässä koulutuksessa opimme ymmärtämään vuorovaikutuksen yhteyttä luovaa prosessia, sen 4 askelta. Tämä prosessi voi olla hyvinkin nopea ja toimii myös akuuteissa tilanteissa.

Psykologi Marshall Rosenbergin kehittämässä Rakentava vuorovaikutus -menetelmän (Nonviolent Communication, Compassionate Communication) 4 askelta ovat:

1. HAVAINTO, joka on eri kuin tulkinta.
2. TUNNE, joka ei ole sama kuin tunteesta noussut ajatus.
3. Tunteen takana oleva perusinhimillinen TARVE, joka ei ole sama kuin keino tyydyttää tämä tarve.
4. PYYNTÖ tai toimintaehdotus, joka ei ole sama kuin vaatimus.

Tätä menetelmää on käytetty hyvin haastavissa tilanteissa kuten poliittisissa neuvotteluissa ja jengisodissa. Menetelmää käytetään sovitteluissa ja laajasti jokapäiväisessä elämässä, myös akuuteissa tilanteissa. Menetelmän erityisyys on se, että se tavoittaa perusinhimilliset tarpeemme, ne joista kaikki tärkeät tunteemme nousevat. Siksi se soveltuu myös omaan, sisäiseen keskusteluun.

 

Kyky kuunnella toista ja tulla itse kuulluksi

On avartavaa ja helpottavaa ymmärtää toisen todellisia tarpeita sekä tulla itse huomioiduksi omissa tarpeissaan. Luottamus ja usko yhdessä toimimiseen lujittuu kun huomaamme osaavamme kuunnella toista sekä sanottaa asioita niin, että tulemme itse kuulluksi ja ymmärretyksi. Lukuisten tutkimusten mukaan ihminen on onnellisimmillaan kun hän voi ilahduttaa toista.

 

Opit yhteyttä rakentavan vuorovaikutuksen perusteet

Koulutuksessa opit ymmärtämään prosessin kulun, tutustut tunteisiin ja tarpeisiin ja ymmärrät millainen ehdotus voisi olla sellainen, että siihen toinen voisi vastata mielellään KYLLÄ.  Saat käyttöösi tunnesanastoa ja meille kaikille ihmisille yhteisten tarpeiden kokonaisuuden.

Tämän jälkeen osaat soveltaa menetelmää itsesi kuuntelemiseen ja tunteidesi ja tarpeidesi sanottamiseen. Ymmärrät millaista kuuntelemista, kuulluksi tulemista toinen kaipaa.