Rakentava vuorovaikutus – 4 askelta

Helsinki Mindfulness, Rakentava vuorovaikutus

Sinulle, joka haluat luoda kumppanuussuhteita, jossa huomioidaan molempien osapuolien tarpeita kaikkien iloksi.
 

HAVAINTO JA TUNNE

Rakentava vuorovaikutus, sen 4 askelta auttaa meitä selvittämään mistä on kysemys kun ilmaistuja tai ilmaisemattomia tunteita pukkaa.
 

TÄRKEÄT PERUSTARPEEMME

Pääsemme selville mistä inhimillisistä perustarpeista juuri tuo tunne nousee. Kun sen löydämme olemme samalla löytäneet yhteyden toiseen tai jos on kyse omista tarpeista, yhteyden itseemme.
 

PYYNTÖ

4. askel on sellaisen pyynnön muodostaminen, joka auttaisi tyydyttämään tuon tarpeen. Pyyntö, joka on myönteinen, tekemistä ja toteutettavissa. Kun osaamme ilmaista sen niin, että se ei ole vaatimus on melko varmaa, että toinen sanoo siihen kyllä. Ja on jopa iloinen voidessaan auttaa meitä voimaan paremmin.
 

RAKENTAVA VUOROVAIKUTUS –  4 ASKELTA ON PROSESSI

Prosessi itsessään on jo eheyttävä. Siinä kokee tulevansa kuulluksi ja nähdyksi siitä huolimatta, että aina syvästi inhimillinen, arvokas perustarpeemme ei voi tulla syystä tai toisesta täytetyksi.
 
Jokainen askel vaatii harjoittelua, sillä kyse on prosessista. Jos ratkaisuihin pyritään liian aikaisin niin lopputuloksena on helposti turhautumista puolin ja toisin.
 

4 askelta

HAVAINTO – TUNNE – TARVE – PYYNTÖ

 

1. Havainnot vaihtuvat nopeasti tulkinnoiksi, jotka useimmiten eivät pidä paikkaansa.

2. Tunteiden tunnistaminen vaatii useimmiten tarkennusta, jotta ymmärtäisimme mistä todella on kyse.

3. Tunteiden tunnistaminen auttaa meitä löytämään sen perusinhimillisen tarpeen, joka on jäänyt täyttämättä, jos on kyse epämiellyttävästä tunteesta. Jos taas tunne on myönteinen jokin tärkeä tarve on tullut tyydytetyksi.

4. Vasta kun tunnistamme edellisen ketjun pääsemme muodostamaan sitä pyyntöä itselle ja toiselle, johon toinen voi ilolla sanoa kyllä. ”Hienoa, että kerroit. Tottakai minä tuon voin tehdä, nyt kun ymmärrän mitä se sinulle merkitsee.”

 

HARJOITTELEMME

Teorian omaksuu nopeasti, mutta sen soveltaminen vaatii harjoittelua. Etenemme harjoitellen askel askeleelta. Saat käyttöösi tunnesanastoa ja tarvekarttaa.
 
Parityöskentelyssä toinen voi auttaa muodostamaan sellasen pyynnön, joka ei tunnu vaatimukselta, jonka ymmärtää ja joka on toteutettavissa. Silloin on ilo toteuttaa se asia, joka tekee toisen onnelliseksi.
 

AIKA

La 10.11.2018 klo 9.30-15.00. Pidämme lounastauon. Voit syödä omia eväitäsi tai nauttia Lähteen kahvilan antimista. Talo tarjoaaa kahvin ja teen.
 

PAIKKA

Lapinlahden entinen sairaala, vasen siipi, VALO-tila, 2. krs. Lapinlahdenpolku 8, 00180 Helsinki
 

HINTA

85 € sis. alv 24%.
Yhdessä kaverin kanssa on hauskempaa ja edullisempaa. Hinta on 70 €/osallistuja. Ilmoittaudu suoraan ohjaajalle erja.lahdenpera@helsinkimindfulness.fi

ILMOITTAUTUMINEN

Yhden hengen ilmoittautuminen ja maksaminen samaisella kerralla Holvi-kaupassamme.
Kun tulette yhdessä ilmoittautukaa suoraan ohjaajalle.
erja.lahdenpera@helsinkimindfulness.fi
 

OHJAAJA

Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja® Erja Lahdenperä
Kysyttävää? Lähetä viestiä erja.lahdenpera@helsinkimindfulness.fi

Rakentava vuorovaikutus

Nonviolent Communication, Compassionate Communication

Me kaikki olemme erilaisia ja meillä kaikilla on omat ainutlaatuiset tunteemme ja tarpeemme.

Tässä koulutuksessa opimme ymmärtämään vuorovaikutuksen yhteyttä luovaa prosessia, sen 4 askelta. Tämä prosessi voi olla hyvinkin nopea ja toimii myös akuuteissa tilanteissa.

Psykologi Marshall Rosenbergin kehittämässä Rakentava vuorovaikutus -menetelmän (Nonviolent Communication, Compassionate Communication) 4 askelta ovat:

1. HAVAINTO, joka on eri kuin tulkinta.
2. TUNNE, joka ei ole sama kuin tunteesta noussut ajatus.
3. Tunteen takana oleva perusinhimillinen TARVE, joka ei ole sama kuin keino tyydyttää tämä tarve.
4. PYYNTÖ tai toimintaehdotus, joka ei ole sama kuin vaatimus.

Tätä menetelmää on käytetty hyvin haastavissa tilanteissa kuten poliittisissa neuvotteluissa ja jengisodissa. Menetelmää käytetään sovitteluissa ja laajasti jokapäiväisessä elämässä, myös akuuteissa tilanteissa. Menetelmän erityisyys on se, että se tavoittaa perusinhimilliset tarpeemme, ne joista kaikki tärkeät tunteemme nousevat. Siksi se soveltuu myös omaan, sisäiseen keskusteluun.

 

Kyky kuunnella toista ja tulla itse kuulluksi

On avartavaa ja helpottavaa ymmärtää toisen todellisia tarpeita sekä tulla itse huomioiduksi omissa tarpeissaan. Luottamus ja usko yhdessä toimimiseen lujittuu kun huomaamme osaavamme kuunnella toista sekä sanottaa asioita niin, että tulemme itse kuulluksi ja ymmärretyksi. Lukuisten tutkimusten mukaan ihminen on onnellisimmillaan kun hän voi ilahduttaa toista.

 

Opit yhteyttä rakentavan vuorovaikutuksen perusteet

Koulutuksessa opit ymmärtämään prosessin kulun, tutustut tunteisiin ja tarpeisiin ja ymmärrät millainen ehdotus voisi olla sellainen, että siihen toinen voisi vastata mielellään KYLLÄ.  Saat käyttöösi tunnesanastoa ja meille kaikille ihmisille yhteisten tarpeiden kokonaisuuden.

Tämän jälkeen osaat soveltaa menetelmää itsesi kuuntelemiseen ja tunteidesi ja tarpeidesi sanottamiseen. Ymmärrät millaista kuuntelemista, kuulluksi tulemista toinen kaipaa.